ʼρθρα

Διατροφή και Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ορολογία διαφορετικής σημασίας για το καθένα. Για αρκετούς σημαίνει απλά ακανόνιστες εντερικές κενώσεις. Για άλλους σημαίνει σκληρά ή ξηρά κόπρανα, ή κόπρανα που δεν αδειάζουν εύκολα από το χονδρό έντερο ή ακόμη μη ολοκληρωμένες κενώσεις. Γενικά ο αριθμός των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου μειώνετε όσο αυξάνετε η ηλικία του ατόμου. Το 95% των ενηλίκων έχουν από 3 μέχρι 21 φορές κενώσεις την εβδομάδα και αυτό θεωρείται κανονικό. Το πιο συνήθεις είναι μία κένωση την ημέρα παρόλο που αυτό είναι αληθές για το λιγότερο από το 50% των ατόμων.

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα άτομα είναι ακανόνιστα. Η δυσκοιλιότητα καθορίζεται ιατρικώς σε λιγότερο από τρεις κενώσεις την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα σε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Κενώσεις του εντέρου που φτάνουν σε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα δεν προκαλούν τίποτα στο χονδρό έντερο παρά μόνο πνευματική κούραση.

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι τοξίνες που συσσωρεύονται λόγω λίγων ή ακανόνιστων κενώσεων οδηγούν σε καρκίνο ή άλλες εντερικές παθήσεις. Σημαντικό αναφοράς είναι η διαχώριση της ραγδαίας από τη χρονιαία δυσκοιλιότητα. Η ραγδαία χρειάζεται άμεση θεραπεία καθώς επίσης και η Ένας πολύ σημαντικός και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, πέρα της χορήγησης φυτικών παρασκευασμάτων ή φαρμακευτικής αγωγής είναι μέσο της διατροφής.

Mεθόδοι που υποβοηθούν στην αύξηση των περισταλτικών κινήσεων του χονδρού εντέρου προκαλώντας κατά συνέπεια βελτίωση της δυσκοιλιότητας είναι η αύξηση των ημερήσιων διατροφικών φυτικών ινών με περισσότερη κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών, αύξησητης της κίνησης και γυμναστικής, αύξηση της κατανάλωσης νερού μέχρι δύο λίτρα ημερησίως, μείωση ποτών με καφεΐνη, μείωση αλκοολούχων ποτών, μείωση γαλακτοκομικών προϊόντων και μείωση κρεατικών και αλλαντικών. δυσκοιλιότητα που συνδέεται με απώλεια αίματος, πόνο, κράμπες, ζαλάδες, εμετούς ή θεληματική απώλεια βάρους.

Σε αντίθεση με τη χρονιαία δυσκοιλιότητα η ραγδαία δε χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία παρά μόνο απλά μέτρα αντιμετώπισης.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την δυσκοιλιότητα πρέπει να γνωρίζουμε ότι καθώς το φαγητό μετακινείται από το λεπτό στο χονδρό έντερο, ο εντερικός σωλήνας απορροφά νερό από το φαγητό διαμορφώνοντας έτσι τα κόπρανα. Οι περισταλτικές κινήσεις του χοντρού εντέρου σπρώχνουν την αφυδατωμένη και χωρίς θρεπτικά συστατικά τροφή, που πλέον ονομάζεται κόπρανα κοντά στην έξοδο. Μέχρι η τροφή να φτάσει σε αυτό το σημείο μετατρέπεται σε στερεό σώμα λόγω της ολικής απορρόφησης του νερού από τον εντερικό σωλήνα. Η δυσκοιλιότητα προκαλείται όταν ο χονδρός εντερικός σωλήνας απορροφά πολύ νερό ή όταν οι περισταλτικές κινήσεις του χονδρού εντέρου είναι αργές ή ακανόνιστες προκαλώντας έτσι αργή κίνηση στα κόπρανα. Αυτό επιφέρει σαν αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται πολύ σκληρά και ξηρά. Οι παράγοντες που προκαλούν τη δυσκοιλιότητα αρκετές φορές είναι προβλέψιμοι και ανατρέψιμοι και άλλες φορές όχι.

Ένας πολύ σημαντικός και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, πέρα της χορήγησης φυτικών παρασκευασμάτων ή φαρμακευτικής αγωγής είναι μέσο της διατροφής. Mεθόδοι που υποβοηθούν στην αύξηση των περισταλτικών κινήσεων του χονδρού εντέρου προκαλώντας κατά συνέπεια βελτίωση της δυσκοιλιότητας είναι η αύξηση των ημερήσιων διατροφικών φυτικών ινών με περισσότερη κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών, αύξησητης της κίνησης και γυμναστικής, αύξηση της κατανάλωσης νερού μέχρι δύο λίτρα ημερησίως, μείωση ποτών με καφεΐνη, μείωση αλκοολούχων ποτών, μείωση γαλακτοκομικών προϊόντων και μείωση κρεατικών και αλλαντικών.